Sfaturi intretinere pe timp de iarna

Cel mai probabil pe zapada nu o sa poti sa iti folosesti trotineta chiar in fiecare zi, dar daca o lasi mai mult de 1 luna de zile parcata sfatul nostru este sa ii faci un ciclu de descarcare/incarcare pentru cel putin 20min! Cum?

O pui pe un scaun cu ambele roti in aer, blochezi acceleratia cu scotch sau cu ce gasesti prin casa si o lasi sa mearga cel putin 20 min in gol..dupa care o incarci alte 20 min si asta ar fi tot !

Daca vrei ca trotineta ta sa aiba o viata cat mai lunga, repeta acest ciclu lunar in timpul iernii. ACumulatorul litiu se descarca complet fara a mai putea fi readus la viata daca este lasat nefolosit 2-3 luni.

NU FOLOSITI TROTINETA PE TIMP DE PLOAIE!

Desigur, nu vei putea sa te feresti de toate intemperiile, obisnuite vara, dar daca a ploua toata noaptea, sau daca prognoza anunta o zi ploioasa, lasa trotineta acasa. Suprafetele pline de noroi, iarba uda sau pamantul mustind de apa nu sunt adecvate pentru o trotineta electrica. In mod normal, ele sunt special concepute pentru suprafete dure si uscate.

Expunerea trotinetei la apa poate deteriora componentele electrice si poate favoriza dezvoltarea ruginii. Daca totusi te prinde ploaia, baga-te la adapost si cand ajungi acasa sterge trotineta cu o carpa uscata si SUB NICI O FORMA sa nu o bagi la incarcat umeda!

Intretinere

Este important sa va ganditi si la intretinere atunci cand cumparati o trotineta electrica. In acest mod veti evita multe probleme in viitor.

De exemplu, pentru unele trotinete electrice nu veti gasi atat de usor piese de schimb. Asta inseamna ca, in caz de defectiune, trebuie trimis direct producatorului.

Chiar si cele mai durabile trotinete electrice vor necesita o minima intretinere. Cele mai comune componente care necesita intretinere sunt anvelopele, franele (placutele de frana si reglajele) si elementele de protectie (se rup sau se uzeaza prea tare).

Intretinerea preventiva este recomandata pentru a evita problemele in viitor. Desi majoritatea trotinetelor electrice nu necesita o intretinere periodica, acordati atentie anvelopelor.2

VERIFICAREA SISTEMULUI DE PLIERE

Trotinetele electrice  oferă marele avantaj de a fi capabile sa se plieze la o dimensiune redusa. Acest lucru este rezultatul unei îmbinări mecanice suplimentare care este inclusă, de obicei lângă sau deasupra roții din față, și permite diminuarea considerabilă a dimensiunii generale a trotinetei electrice. Trotinetele electrice  au un design solid, conceput pentru a se asigura ca in timpul deplasarii nu se produce plierea nedorita si ca deplierea nedorita nu se intampla in timpul stocarii. Se recomanda verificarea rezistentei sistemului de pliere a trotinetei inainte de fiecare utilizare, pentru a se asigura ca toate imbinarile functioneaza conform proiectarii.

LUBRIFIEREA PARȚILOR AFLATE ÎN MIȘCARE

Toate trotinetele electrice au in comun un lucru: au parti in miscare, acumulator, accelerometru, manete de franta, cabluri de frana, placute de frana. Orice componenta in miscare creeaza frecare si poate fi, in timp, predispusa la uzura. Ungerea pieselor esentiale, cum ar fi rulmentii, rotile sau etrierele va ajuta la reducerea cantitatii de frecare acumulata pe intreaga durata a ciclului de viata al trotinetei dumneavoastra.

Consultati manualul de utilizare pentru a intelege care este cel mai bun tip de lubrifiant pentru produsul dvs. Ca regula generala, lubrifierea ar trebui sa se faca cel putin o data pe luna pentru utilizare obisnuita si poate de doua ori in cazul utilizarii zilnice.

INCARCAREA ACUMULATORULUI

NU RECOMANDAM FOLOSIREA TROTINETEI ELECTRICE SUB 30% BATERIE PE O PERIOADA MAI LUNGA!

PE TIMPUL IERNII INCARCATI TROTINETA CEL PUTIN ODATA PE LUNA PENTRU O VIATA CAT MAI LUNGA A BATERIEI!

In cazul in care va deplasati cu trotineta electrica si descarcati 25% din acumulator, ar trebui sa incepeti imediat incarcarea dupa ce va opriti.

INCARCATORUL

Asigurati-va ca utilizati numai incarcatoare aprobate. Trotinetele electrice vin cu o gama larga de tipuri de acumulatori cu dimensiuni diferite, ceea ce face imposibila o solutie de incarcator universal. Folosind incarcatoare mai vechi, incarcatoare de la alte trotinete electrice sau incarcatoare din surse neaprobate riscati sa deteriorati acumulatorii.  Acestia sunt definiti de mai multe valori diferite, insa cele mai importante sunt Amperi-Per-ora (Ah), Putere (W) si Tensiune (V).

Frane

Exista 4 tipuri principale de frane: electrice si/ sau regenerative, de picior, tambur si disc – le-am mentionat, de la cele mai putin eficiente la cele mai eficiente. Pot fi montate pe fata, spate sau pe ambele anvelope.

  • Franele electrice si regenerative sunt cele mai slabe. Daca mergi cu peste 24 km/h si vrei sa te opresti rapid, nu vei putea face acest lucru usor.
  • Franele de picior, care sunt activate prin impingere, determina frecare pe roata din spate, incetinind-o pe aceasta. Acest tip de frana are o putere de oprire ceva mai mare, dar nu este la fel de eficienta ca frana de disc sau cea cu tambur.
  • Frane cu tambur. Acestea sunt incorporate in interiorul butucului rotii si, in general, sunt mai usor de intretinut decat alte tipuri de frane. In plus, au o performanta constanta in conditii umede.
  • Franele cu disc au cea mai mare putere de oprire si sunt mai usoare decat franele de tambur. Acestea se gasesc de obicei pe cele mai bune modele de trotinete electrice, dar pot fi detectate si pe unele variante de buget.

INLOCUITI PLACUTELE DE FRANA UZATE

Indiferent daca trotineta electrica foloseste frane cu tambur, frane pe disc, va implica utilizarea placutelor de frana. Acestea sunt partile care aplica frecare pe roata in miscare intr-o maniera care are ca rezultat viteza de incetinire. Placutele de frana se vor toci treptat pe parcursul utilizarii trotinetei electrice. Aceasta uzura este un eveniment normal, desi trebuie sa fiti intotdeauna atenti sa verificati modul in care se produce. Aceasta inseamna ca, de obicei o data pe saptamana, trebuie sa faceti o inspectie vizuala a placutelor de frana ale trotinetelor electrice pentru a va asigura ca acestea sunt inca in conditii rezonabile. Daca incepeti sa auziti un sunet metalic sau daca observati ca franele dvs. par a fi mai putin receptive, ar trebui sa verificati imediat placutele de frana.

VERIFICATI SURUBURILE

Similar cu problema frecarii, dispozitivele de fixare, cum ar fi suruburile si buloanele, trebuie sa faca fata uzurii constante. Vibratiile resimtite de catre o trotineta electrica in timpul deplasarii sunt cauza slabirii suruburilor si altor elemente de fixare. Acesta nu este un proces care se intampla repede, deci nu este nevoie sa verificati zilnic. Buna practica impune ca acestea sa fie verificate inainte de prima utilizare si apoi sa efectuati un control o data pe saptamana. Daca sunt identificate probleme, este posibil sa fie necesar sa ajustati frecventa cu care o verificati, precum si sa efectuati verificari mai detaliate pentru a asigura functionarea corespunzatoare.

ANVELOPE

Asigurati-va ca anvelopele trotinetei electrice sunt in stare buna de functionare pentru a garanta siguranta in timpul functionarii si longevitatea trotinetei electrice. Unele modele utilizeaza o anvelopa gonflabila tip tub la interior, in timp ce altele utilizeaza o anvelopa compozita solida  care nu necesita prea multa intretinere. Primul pas in ingrijirea anvelopei trotinetei electrice il reprezinta consultarea manualului de utilizare si determinarea tipului de pneu folosit.

MONITORIZAREA PRESIUNII AERULUI

Presiunea ar trebuii verificata LUNAR ! Primim zilnic pacienti cu pana iar cand ii intrebi cand au umflat roata ultima oara, primesti cu stupoare raspunsul ca NICIODATA 🙂

UZURA PROFILULUI ANVELOPEI

Suprafata anvelopei si profilul acesteia ajuta trotineta electrica sa isi mentina cursul pe diferite suprafete, cum ar fi asfalt, piata cubica, trotuar umed sau iarba. Banda de rulare a anvelopei este considerata adancimea modelului texturat aflat pe exteriorul anvelopei. Acest profil permite o frecare mai mare intre anvelopa si drum. Dupa un timp, veti observa ca suprafata de rulare incepe sa devina mai putin profilata. Atunci cand suprafata de rulare atinge o distanta de aproximativ 2 mm, este semn ca trebuie inlocuita anvelopa.

Consultati manualul de utilizare pentru a determina marimea si tipul anvelopei pe care o utilizeaza trotineta electrica. Un alt sfat cu privire la intretinerea anvelopelor il reprezinta inlocuirea acestora la 500km de rulare.

Verificati performanta inainte de fiecare deplasare! Acest sfat vine ca o combinatie a celor mai multe puncte cheie discutate in acest ghid. Intretinerea adecvata a trotinetelor electrice poate fi asigurata prin inceperea unei verificari inainte de deplasare, similar cu ceea ce fac pilotii inainte de decolare. Indiferent de cat de inalta este trotineta dvs. si indiferent de cat de multa atentie i-ati acordat  – surprize pot aparea in orice moment.

Anvelope

Anvelopele sunt de doua tipuri: pneumatice si fara camera.

Anvelope pneumatice

Au avantajul absorbtiei socurilor si manevrarii mai bune, mai ales pe timp de vreme rea. Dezavantajul cauciucurilor pneumatice este ca au nevoie de mai multa intretinere decat cele fara aer. Anvelopele pneumatice sunt predispuse la perforatii si trebuie umplute cu aer atunci cand presiunea devine scazuta.

Anvelope fara aer

Aceste anvelope sunt inferioare celor pneumatice, cu exceptia faptului ca nu necesita deloc intretinere.

Anvelopele pneumatice sunt disponibile pe trotinete electrice in diferite intervale de preturi, cu exceptia celor de buget, unde veti gasi de obicei aproape intotdeauna anvelope solide (fara aer).

Momentan pe piata se gasesc doar de 8inch(Xiaomi, Kugoo) si 10inch x 2.5

Sursa: Namstare.ro