Comportament responsabil in trafic

Ce înseamnă un comportament responsabil atunci când mergi pe trotinetă?

Studiile arată că, într-un oraș atât de aglomerat precum Bucureștiul, poți pierde zile întregi din cauza timpului irosi în trafic. Vrei să scapi de aceste probleme? Să nu mai pierzi orele în trafic. Să nu mai dai atât de mulți bani pe benzină. Și să nu te mai enervezi căutând un loc de parcare. Avem soluția perfectă pentru tine: folosește trotineta electrică.

Ai luat deja această decizie? Felicitări. Și bine ai venit în clubul oamenilor liniștiți. Pentru binele tău și al tuturor celor din trafic, te invităm să descoperi ce înseamnă un comportament responsabil atunci când mergi pe trotinetă:

Care sunt informațiile cele mai importante atunci când mergi prima dată cu trotineta?

Pentru a fi în siguranță atunci când mergeți cu trotineta electrică prin România trebui să cunoști și să respectați regulile de circulație. Ordonanţa care modifică OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cuprinzând printe altele şi regulile de circulaţie ale trotinetelor electrice, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, conform acesteia, trotinetele electrice vor putea fi conduse doar de persoane cu vârste de cel puțin 14 ani.

De asemenea, verifică în fiecare lună frânele, cauciucurile, bateria și celelalte componente ale vehiculului și asigură-te ca acestea funcționează așa cum trebuie. În lipsa acestei verificări periodice e posibil ca trotineta să se defecteze și să nu mai poată fi reparată sau să poată fi, dar la costuri ridicate.

Și, nu în ultimul rând, mergi anual cu trotineta la o revizie generală. Iar dacă ai parcurs înainte de această perioadă o distanță de 800-1000 km, ar fi bine să mergi chiar mai repede la control. DoctorTrotinetă îți oferă revizii complete și sfaturi de întreținere.

Ce nu ai voie să faci atunci când mergi cu trotineta electrică?

Foarte important, atunci când mergi cu trotineta electrică trebuie să o faci pe șoselele unde viteza maximă este de 50 km/h sau pe pistele de biciclete, acolo unde sunt amenajate. În plus, în cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru biciclete și trotinete electrice, acestea pot fi conduse și pe acostament în sensul de mers, dacă circulatia se poate face fără pericol. Cu alte cuvinte, este interzisă circulația:

 • pe trotuare
 • pe autostrazi
 • fără a ține cel puțin o mână pe ghidon
 • vehiculului fără a menține contactul roților cu solul
 • în paralel cu alt biciclist
 • împreună cu o altă persoană (cu excepția când sunt echipat special pentru transportul altor persoane)

De asemenea, este strict interzis pentru cineva care merge cu trotineta electrică:

 • să se țină de un vehicul aflat în mers
 • să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice (cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor)
 • să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă
 • să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează cu vehiculul
 • să circule cu bicicleta sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare

Citește și: Trotineta electrică vs. mașina: avantaje și dezavantaje

De ce să mergi cu trotineta electrică?

Ușor de folosit și prietenoase cu mediul, acestea reprezintă cel mai practic mijloc de transport al momentului: nu trebuie să-ți mai faci griji pentru locul de parcare, nu trebuie să te mai intereseze cât costă benzina sau motorina, iar întreținerea lor este foarte ușoară.

În plus, cele mai multe dintre trotinetele electrice sunt pliabile, așa că pot fi luate oriunde, inclusiv în mijloacele de transport în comun. Când ieși în oraș o poți așeza chiar lângă masa la care stai, iar la birou o poți pune chiar sub birou.

Dacă te gândești să-ți cumperi sau să-ți închiriezi o trotinetă electrică, te așteptăm la DoctorTrotinetă să-ți alegi exact ce ți se potrivește.